UTSTILLING: ARNE & CARLOS

  Velkommen til utstillinga "Arne & Carlos - eit ferdaminne" på Alta Museum.

  Arne & Carlos har skapt seg et navn innenfor den internasjonale motebransjen med sin boblende fantasi, humor og evne til nyskaping. Utstillingen består blant annet av feminine klær med inspirasjon fra vidt ulike kilder, som Dolly Parton, japanske bretteteknikker og norske folkedrakter. I den senere tid har de konsentrert seg om design av strikkeplagg. Strikkeplaggene er inspirert av motiver fra tradisjonelle norske mønstre – men er samtidig slående annerledes i fargevalg og snitt.
  Utstillingen er produsert i samarbeid med Norsk Design og Arkitektursenter, DogA.

   

  Arne & Carlos blir oppfatta som et levende kunstprosjekt, en helhet der det er vanskelig å skille mellom liv og verk. De er blitt et konseptuelt kunstverk på linje med andre kjente kunstnerpar som Gilbert&George og Elmgreen&Dragset. Duoen viser en imponerende evne til å omstille seg, og de har gjenskapt designerfellesskapet ved å snu oppmerksomheten fra mote til strikkeoppskrifter og bokproduksjon. Med utsikt fra den nedlagte togstasjonen på Tonsåsen i Valdres har de bidratt til fornyet interesse for norsk mønster- og strikketradisjon.


  Arne & Carlos har reist rundt med sine «strikkeworkshops» til stor glede for både unge og eldre. I bildeverdenen til Arne & Carlos er det ingen plass for snobberi eller elitetenking. De føyer samen polyesterrester med kjøkkenhåndklær til vakre antrekk – de snur inngrodde materialhierarki på hodet. Flere av antrekkene deres uttrykker en urovekkende framtidsvisjon med tema som ressurssløsing og miljøødelegging. De gamle strikkemønstrene fra setesdalskofta med «kryss og kringle» har mistet uskylden sin og blitt transformert til «spaceinvaders». Duoen henter inspirasjon fra hele verden. Fra de mange utenlandsturene sine fører globetrotterene med seg suvenirer. Sommerfugler, broderte duker og spennende personer de har møtt, blir kilder til inspirasjon.


  Utstillingen er vises på Alta Museum fra 21. mai til 23. august 2015.