NY UTSTILLING OM KONGEFAMILIEN

   
  Prins Haralds strikkegenser fra 1940 (da prinsen var 3 år), og passet som ble skrevet ut under flukten. Strikkepakker for genseren med garn og strikkemønster er laget av Kvaløysletta Husflidslag/Husfliden i Tromsø og selges også på Alta Museum i juli-august. Foto: Kjartan Hauglid/Det Kongelige Slott.
   
  Klikk her for åpningsprogram 1. juli på Alta Museum.
  Utstillingsturneen startet på Elverum i september 2012 og avsluttes i Oslo i 2014. ”Den lengste reisen” (klikk for å se utstillingens egne hjemmesider) er en vandreutstilling som omhandler kongefamiliens lange, ufrivillige utenlandsopphold i perioden 1940-45. Med kong Haakon VII som symbolsk og dramatisk midtpunkt, formidles angrepet på Norge 9. april, kongefamiliens flukt gjennom landet, splittelsen og den påfølgende eksiltilværelsen i USA og England. Kong Haakon og Kronprins Olav dro til Molde og derfra til Troms. Det var planer om å gjøre Tromsø til provisorisk hovedstad for det frie Norge. Men 7. juni måtte kong Haakon og kronprins Olav dra videre til London der de ledet den norske eksilregjeringen. Kronprinsesse Märtha dro med Prins Harald, Prinsesse Ragnhild og Prinsesse Astrid over til Sverige og senere videre til USA.


   
  Kong Haakons rasjoneringskort fra eksiloppholdet i England Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff
  Gjennom symbolsterke objekter, arkivalier og fotografisk materiale fra Slottets lite viste samlinger, får publikum oppleve nye sider ved en av de mest skjebnesvangre periodene i Norges historie.
   
  Kong Haakons lommegrunnlov Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff
   
  Kongens aktive motstandskamp og hans sentrale rolle i det politiske spillet sikret og befestet kongehusets stilling hos det norske folk. Kong Haakons gjentatte nei til tyske krav i 1940 har gått over i historien som ”Kongens nei” og ble også brukt som tittel på Alf R. Jacobsens bok om april 1940 som kom i 2011. Det jublende folkehavet som møtte kongen og kronprinsfamilien ved hjemkomsten 7. juni 1945 har siden stått som et symbol på det frie Norge.
  Kongens hjemkomst 7. juni 1945. Foto: ukjent / Det kongelige hoffs fotoarkiv.

  Utstillingen har et alvorlig tema, men den er produsert også for å vise båndene mellom kongefamilien og folket og uttrykke den respekt og hengivenhet nordmenn har for kongefamilien.
   
  Ordfører Eva Nielsen overrekker gaver til Kong Harald og Dronning Sonja under besøk på Alta Museum under vigslingsferden i Nord-Norge 7. august 1992. Fotograf: Jon-Arne Wilhelmsen. Foto: Alta Museum.

  ”Kongen og jeg” – et lokalhistorisk tillegg med bilder av deg! (klikk for mer info om prosjektet og innsending av foto)
  I forbindelse med utstillingen vil Alta Museum i samarbeid med Altaposten gjerne samle inn og vise foto i privat eie av kongefamilien på besøk i Alta/Finnmark til et lokalhistorisk tillegg til utstillingen. Det lokalhistoriske tillegget vil bli gitt det litt uhøytidelige navnet, ”Kongen og jeg”. Bilder som kommer inn vil etter planen trykkes i Altaposten og vises på dataskjermer i et tillegg til utstillingen.

  ”Konge uten land” - Egil Ulateig holder foredrag i forbindelse med utstillingen ONSDAG 14. AUGUST kl. 20:00 på Alta Museum
  Den andre verdenskrig gjorde kongehuset til helter og vårt største nasjonalsymbol. Kongefamilien står på Slottsbalkongen som seierherrer den 7. juni 1945. Men bak denne heltedyrkingen ligger fem år med usikkerhet og frykt, ensomhet og smertefulle spørsmål: Ville det unge dynastiet beholde Norges trone? I dette foredraget beskriver forfatteren Egil Ulateig kongehusets liv bak kulissene, fra flukten startet den 9. april 1940 til hyllningsfesten den 7. juni 1945.

  Egil Ulateig er forfatter av boka ”Den lange reisen hjem” (Vega forlag, 2012) Med utgangspunkt i krigshendelsene forteller han i denne boka om menneskene Haakon, Olav og Märtha – først under den dramatiske flukten gjennom Norge, senere gjennom fem lange år i England og USA. Det er historien om en konge som i fortvilelse og avmakt vil abdisere, om en kronprins som i frustrasjon over ikke å få viktige arbeidsoppgaver ber om å få komme i aktiv krigstjeneste – og om en kronprinsesse som i sin sterke lengsel etter hjemlandet ønsker å reise til Norge med barna mens landet fortsatt er okkupert av tyskerne. har vært journalist, for det meste som freelance, og jobbet for både aviser, ukeblad, radio og fjernsyn. Han har skrevet over tyve bøker, fra diktsamling og roman til krigsdrama og kulturhistorie. Han er født på en bondegård i Lesja, hvor han fremdeles bor, og har kone og to barn, en hund og en katt. Han er sterkt engasjert i lokale saker for å styre bygdesamfunnet og har ellers en stor interesse: Idrett.

  Les mer:
  Kongehuset