VEIEN TIL RUIJA - TIET RUIJHAAN

  Utstillinga vises på Alta Museum i perioden 13.januar – 24.mars 2013.

   

  5.februar kl 18 vil det bli en markering av utstillinga på Alta Qvænforening/Alattion Kvääniseuras kvenkafé som legges til museet.

   

  Utstillinga Tiet Ruijhaan eller Veien til Ruija presenterer kvenenes migrasjon til Ruija, kysten av Norge.

   

  Utstillingas fortellere er de to fiktive tenåringene Sofia/Sofie og Matti/Mattias. Vi følger dem på deres reiser nordover langs to av de historiske hovedrutene; via Tornedalen til Troms og fra Nord-Finland til Varanger i Finnmark. I utstillinga beskriver de reisen, det de opplever på veien, og hva som skjer når de endelig kommer til Ruija. Utstillinga er basert på historisk materiale fra Finland, Sverige og Norge.

   

  Historien utfolder seg på det historiske bakteppet for migrasjonen, dens opprinnelse i Finland og Sverige, og de viktigste destinasjonene i Nord-Norge. Innenfor denne rammen utforsker utstillinga en rekke temaer: hvorfor og hvordan de reiste; hva de hadde med seg - både i form av materiell og immateriell kulturarv; ferdighetene de hadde med seg, og ikke minst hva de fant når de ankom Ruija.

   

  Utstillinga åpnet i Luleå 2. april, 2011. Den er et samarbeidsprosjekt mellom Varanger Museum IKS, Norrbottens museum, Lapplands regionmuseum i Rovaniemi/Lapin maakuntamuseo, Nord-Troms Museum og Kvensk Institutt i Børselv/Kainun Institutti.

  Les mer om utstillinga her.

   

  Velkommen!