HVA KAN DU SE?

  Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum ligger i Hjemmeluft, 5 km fra Alta sentrum i Finnmark. Like i nærheten av museet finner vi det ene av de fem bergkunstområdene på UNESCOs Verdensarvliste.

  Museet er åpent hele året, med unntak av enkelte helligdager. Helleristningene utendørs kan man bare se i barmarkssesongen, normalt fra mai til begynnelsen av oktober. I vintersesongen er helleristningene dekket av snøen. Inne i museet er det utstilt tre små helleristningsteiner.
   


  Utstillingene

  Museet åpnet i 1991. Det har ansvar for skjøtsel, dokumentasjon og formidling av bergkunsten i Alta, samt Altas nyere tids historie. Utstillingene spenner derfor over en lang tidsperiode og mange tema. Museets faste utstillinger er inndelt i ulike tema, blant annet bergkunsten i Alta, samisk førkristein religion, nordlys, og sportsfiske i Altaelva. I bergkunstutstillinga får du også et innblikk i den delen av bergkunsten som du ikke kan oppleve langs de tilrettelagte gangveiene utenfor museet og her kan du også se tre ekte hellerisntingssteiner: en fra verdensarvområdet i Hjemmeluft og to fra Isnestoften, ca 45 km fra Alta.  I tillegg til de permanente utstillingene, har vi vandreutstillinger, foredrag og andre arrangementer. Se program her.

  Museumsbutikk og kafe

  I vår kafé selger vi kalde og varme drikker, vafler og kaker. I høysesongen er menyen utvidet med enkle lunsjretter. Fra museumskafeen er det en fantastisk utsikt ut over Altafjorden. Museumsbutikken tilbyr et stort utvalg av gaveartikler og suvernirer.
   


  Helleristningene
  Hjemmeluft er det største av de fem bergkunstområdene på Verdensarvlista. Her er det mer enn 3000 figurer fordelt på 85 felt. De første helleristningene i Hjemmeluft ble oppdaget av lokalbefolkningen i 1973. Hjemmeluft er det eneste av bergkunstområdene i Alta som er tilrettelagt for publikum. Et 2,9 km langt gangveisystem åpnet i 1987. Dette går fra museet og til helleristningsfeltene på vestsiden av bukta, langs sjøen til helleristningene på østsiden, og tilbake igjen til museet. Det er flere rasteplasser langs stien.

  Helleristningene i det tilrettelagte området dekker en lang tidsperiode, fra ca 7000 år siden til ca 2000 år siden. Ristningene ble laget nær sjøen. Landhevingen som har skjedd etter at ristningene ble laget, har ført til at feltene i dag ligger mellom 26,5 og 8,5 meter over havet. Feltene som ligger høyest oppe er de eldste, og de som ligger lavere er yngre. Når man beveger seg langsetter gangveiene fra et felt til et annet, ser man tydelig forskjellene mellom ristninger på ulike høydenivå.
   
  Slik kan du oppleve helleristningene

  Det er sparsomt med informasjonsskilter langs gangstiene da vi ønsker så få forstyrrende elementer som mulig. I stedet tilbyr museet  guidete turer for grupper som forhåndsbestiller, mens individuelle besøkende får et fyldig guidehefte inkludert i billettprisen.

  I tillegg tilbyr vi hver dag i juli måned en guidet tur for individuelle besøkende på et fast tidspunkt. Til disse turene er det ikke nødvendig med forhåndsbestilling hvis gruppen din er mindre enn 10 personer. Er dere flere, må dere bestille egen guide.

  Fra 1.juni 2013 har vi også et nytt publikumstilbud, audioguide.

  For grunnskoleelever i Alta og de nærliggende kommunene har vi siden 2003 arrangert et eget undervisningsopplegg, steinalderdagene, som er en del av Den kulturelle skolesekken. Siden 2011 har vi også arrangert en Verdensarvdag om høsten med aktiviteter for små og store.